Juhlan kulku

Juhlan kulku koostuu alku-, pää- ja jälkiruoasta (juhlatarjoiluun kuuluvat myös juhlajuomat), puheista, lauluista ja ohjelmanumeroista. Illan kulkua ryhmittävät tauot. Illallisen aikana on yksi tai kaksi taukoa eli konferenssia, joiden aikana voi käydä puuteroimassa nenänsä tai seurustella toisessa pöydässä istuvien kanssa. Muina aikoina ylimääräistä liikkumista salissa juhlan aikana on hyvä välttää, mutta tarvittaessa omalta paikalta voi poistua hetkellisesti muulloinkin kuin tauoilla, äänettömästi muita vieraita häiritsemättä, silloin kun käynnissä ei ole puhetta, laulua tai muuta ohjelmanumeroa. Laulujen, puheiden ja muiden ohjelmanumeroiden aikana on kohteliasta istua hiljaa ja keskeyttää syöminen ja juominen.  

Kylmän alkuruuan nauttiminen aloitetaan vasta, kun alkuruoka on saapunut koko pöytäseurueelle. Lämpimän ruuan voi aloittaa, kun lähimmät pöytänaapurit ovat saaneet annoksensa. Pöydistä ei ole soveliasta nousta ennen kuin lämmin ruoka on korjattu pois. Jälkiruoka aloitetaan jälleen yhtäaikaisesti. Ruoan kanssa tarjoillaan viiniä ja kahvin kanssa avec. Lisäksi pöydissä ovat tietysti snapsilasit. Huomaa, että vuosijuhlissa kaatojen määrä on rajallinen, yleensä yksi tai kaksi.

 

Kahvin kanssa tarjoiltavan avecin aikana kokeneemmat vuosijuhlavieraat taittelevat niin kutsutut konjakkikorvat päätänsä koristamaan. Voit halutessasi tehdä pientä salapoliisityötä jo etukäteen tai hetken koittaessa kysyä neuvoa taitteluun konkareilta.   

 OLO ry 65v 20180324 095.jpg
 OLO ry 65v 20180324 003.jpg

Laulujen jälkeen skoolataan. Skoolatessa tulee ehdottomasti katsoa silmiin ja kierros aloitetaan omasta avecista siirtyen seuraavaksi toiselle puolelle istuvaan ja lopuksi vastapäätä istuvaan henkilöön. (Miehet ensin oikealle, sitten vasemmalle ja lopuksi vastapäätä istuvalle henkilölle. Naiset taas aloittavat kierroksen päinvastoin vasemmalle, sitten oikealle ja lopuksi vastapäätä istuvalle henkilölle.) Malja kohotetaan noin olkapäiden korkeudelle. Laseja ei kilistellä eikä tyhjiä laseja nostella.

 

Jatkot

Jatkot ovat luonnollisesti vapaamuotoisempi tilaisuus kuin illallinen, joten varsinaista etikettiä ei ole. Vaikka jatkoille kravatin voi piilottaa rintataskuun ja korkkarit heittää nurkkaan, on syytä muistaa kohtelias ja arvokas käytös, huolehtia muiden juhlijoiden, mutta erityisesti seuralaisen viihtyvyydestä ja iloita yhdessäolosta.